Orthodontics

Ortodonti Nedir? Ortodonti, dişlerin konumu, çene kemiklerinin birbirine ve/veya yüze göre ilişkilerini inceleyen, uyumsuzlukların oluşmasını önlemeye çalışan ve varolan bozuklukların tedavisini uygulayan bilim dalıdır Ortodonti Tedavisi Hangi Rahatsızlıklarda Uygulanır?
  • Çapraşık dişlerin olması
  • Açık kapanışın olması (Birbirini örtmeyen dişler)
  • Derin kapanışın olması
  • Üst çenesi alt çenesine göre önde olması
  • Alt çenenin üst çeneye göre önde olması
  • Üst çenenin dar ve üçgen formda olması
  • Asimetrik çene kapanışı varlığında ortodontik tedaviler uygulanabilmektedir
Ortodonti Tedavi Süresi Ne Kadardır? Probleme göre değişmekte olup, ortalama 8-30 ay arası değişmektedir. Ortodonti Tedavisi Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
  • Her öğünden sonra dişlerin en az 3 dakika fırçalanmalı, ara yüz fırçası ile ağız bakımı yapılmalıdır.
  • Asitli içecekler mümkün olduğunca tüketilmemelidir. İstendiği takdirde pipet ile tüketilebilir.
  • İçerisinde çekirdek olan gıdalar çekirdekleri çıkarıldıktan sonra tüketilebilir (zeytin, kayısı, hurma vb.)
  • Kuruyemiş gibi sert besinlerin tüketilmesi sakıncalıdır. Ağız içindeki aygıtlarında kırılma riski yaratmaktadır.
  • Sert besinler ufalanarak küçük dilimler halinde tüketilebilir.
  • Sakız, jelibon, karamel gibi yumuşak gıdaların tüketimi sakıncalıdır.
  • Ağız içerisindeki braket veya aygıtların kırılması durumunda doktorunuz ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Kırılan parçaları mutlaka saklayınız.
  • Tedavinin ön görülen sürede bitebilmesi için verilen randevulara uyulması gerekmektedir.
  • Tedavinin ilk haftasında dişlerde hareketin başlamasıyla birlikte hafif gerginlik, hassasiyet ve ağrı oluşabilmektedir. Ağrı kesici kullanılabilir. Ağrılar kısa sürede geçecektir.
Ortodonti Tedavi Çeşitleri Nelerdir? Çocuklarda önleyici ortodonti tedavisi (parmak emme, tırnak yeme, biberon kullanımı, ağızdan solunum, anormal dil pozisyonu gibi kötü alışkanlıkları kırmaya yönelik tedaviler) Çocuklarda düzeltici ortodonti tedavileri;
  • Üst çene genişletme aygıtı
  • Yüz maskesi tedavisi
  • Fonksiyonel aygıtlar
  • Hareketli aygıtlar
  • Metal braket
  • Şeffaf plak
Yetişkinlerde ortodonti tedavileri;
  • Metal braket
  • Şeffaf braket
  • Lingual braket (içten braket uygulaması)
  • Şeffaf plak
  • Ortognatik cerrahi ile ortodonti tedavisi
Diş Teli Fiyatları Nelerdir? Ortodonti tedavisi, uzun soluklu tedaviler olup düzenli aralıklarla doktor kontrolü gerektirmektedir. Tedavi yöntemine, kullanılan malzemelere göre fiyatlar değişkenlik göstermektedir. Hastadaki problemine yönelik en uygun tedavi yöntemi ve materyal seçenekleri doktor tarafından sunulmaktadır. Ortodonti Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular May Klinik Ortodonti Kliniğinde Hangi Tedaviler Uygulanıyor? Çocuklarda ortodonti tedavisi;
  • Çocuklarda önleyici ortodontik tedaviler,
  • Çocuklarda düzeltici ortodonti tedavisi;
  • Metal braket tedavisi, Hareketli aygıtlar,
  • Üst çene genişletme tedavisi,
  • Yüz maskesi
  • Şeffaf plak tedavileri
Erişkin bireylerde ortodonti tedavisi;
  • Metal, şeffaf, lingual braket tedavileri Şeffaf plak tedavileri,
  • Ortognatik cerrahi ile ortodonti tedavisi
Dişler Neden Çapraşık Olur Ve Nasıl Tedavi Edilir? Sürmekte olan dişler genetik nedenlerden kaynaklı çene kemiğine oranla daha büyük yapıda ise kemik içerisinde yeterli yer bulamaz ve çapraşıklıklar oluşur. Süt dişlerinin zamanından önce kaybedilmesi ağızda bulunan yetişkin dişlerin oluşan boşluğa doğru kaymasına neden olur. Bu gibi durumlar sürmesi gereken diğer dişin boşluğu kapanarak çapraşıklık meydana getirir.
Süt dişlenme dönemindeki çocuklarda uzun süreli biberon kullanma, parmak emme, tırnak yeme gibi alışkanlıklar çene kemiklerinde bozulmalara neden olmaktadır. Damak kubbesinde derinleşme ve üst çenenin daralması sonucu alt çenenin gelişiminin engellemesi, üst ön dişlerin ileriye doğru açılanması sonucu dişlerin travmalara açık hale gelmesi olasıdır. Bu durum önlenemediği ve tedavi edilmediği takdirde fonksiyonel ve estetik açıdan problemlere yol açmaktadır. Solunum yolu enfeksiyonu veya alerjiden kaynaklı uzun süreli ağızdan solunum yapan çocuklarda, fonksiyon bozukluğunun önceden teşhis edilip tedavi edilmemesi sonucu üst çene ve orta yüz yeterince gelişemez ve alt çeneye kıyasla geride kalır. Bu gibi çevresel etkenlerin yanı sıra genetik yatkınlıktan kaynaklı olarak da üst ve alt çenenin birbirine ve yüze göre ilişkinin bozulduğu görülebilmektedir. Çapraşıklık problemi, braket tedavileri veya şeffaf plak tedavileri ile çözebilmektedir. Ortodontik Tedavinin Yaşı Var Mıdır? 7 yaş civarında süt dişlerin düşmeye başlayıp ilk daimi dişin sürmesi ile birlikte ortodonti muayenesi gerekmektedir. İhtiyaç durumunda bu dönemde önleyici veya düzeltici ortodonti tedavileri uygulanabilmektedir. Daimi dişlerin 12-14 yaş civarında tamamlanması ile birlikte düzeltici ortodonti tedavileri uygulanabilmektedir. Büyüme gelişimin tamamlanması ile birlikte şiddetli iskeletsel problemi olan hastalarda ortognatik cerrahi ile ortodonti tedavisi uygulanabilir. Basit dişsel problemler ilerleyen dönemlerde her yaşta uygulanabilmektedir. Tedavi Seansları Ne Sıklıktadır? Yapılan tedavi yöntemine ve uygulamalara göre değişkenlik göstermekte olup, 3 ile 8 hafta arasında doktor tarafından belirlenen sıklıklarda randevu seansları verilmektedir. Çapraşık Dişler Tedavi Olmadığında Ne Gibi Sorunlar Görülebilir? Çapraşıklık dişlerin iyi temizlenememesinden kaynaklı ilerleyen dönemde şiddetli dişeti problemleri ve kemik kayıpları yaşanmaktadır. Tedavisi yapılmadığı takdirde diş kayıplarına kadar ilerleyen problemler oluşmaktadır. Ortodontik Tedavi Sürecinde Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır? Her yemekten sonra en az 3 dakika boyunca dişlerin doktorun tavsiye ettiği şekilde fırçalanması gerekmektedir. Ardından doktorunuzun önerdiği boyutlarda alınan ara yüz fırçaları veya ağız duşu ile aygıt araları, diş araları ve braket çevresi güzelce fırçalanmalıdır. Tedavi sırasında kullanılan hareketli aygıtlar veya şeffaf plaklar her yemekten sonra mutlaka temiz bir fırça ile su altında fırçalanmalıdır. Ortodontik Tedavide Braketler Düşmemesi İçin Ne Yapılmalıdır? Doktorunuzun önerileri doğrultusunda sert gıdalardan olabildiğince kaçınmalı, mümkün olduğundan ufalanmış küçük dilimler halinde tüketilmelidir. Jelibon, sakız gibi yumuşak gıdalardan kaçınılmalıdır. Asitli içecekler mümkün olduğunca tüketilmemelidir. Öğünlerde tüketilen gıdaları olabildiğince ısırmadan, çatal bıçak kullanımı ile küçük lokmalar halinde tüketilmesi önerilmektedir.
Diş Telleri Çıkarılırken Dişlere Zarar Verir Mi? Diş telleri çıkartılırken diş yüzeyine zarar vermez. Braketin çıkarılmasının ardından diş yüzeyinde kalan yapışkan artığı ortodontistiniz tarafından dikkatlice dişten uzaklaştırılır. Telsiz Tedavi Mümkün Müdür? Telsiz ortodonti tedavisi İnvisalign şeffaf plakları ile yapılmaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde hastalardan alınan dijital kayıtlar ile bilgisayarlı ortamda tedavi planlamaları yapılır. Kişiye özgü üretilen plaklar sayesinde hastaların ortodonti tedavisi başarılı bir şekilde tamamlanır. Perident Kliniğinde İnvisalign Hangi Tedavilerde Uygulanmaktadır? Çocuk yaştan yetişkin bireye kadar hemen hemen her yaş grubunda uygulanabilmekte olup, birçok problemin tedavisinde uygulanabilmektedir. Invisalign nedir? İnvisalign, dijital ortamda hastaya özgü üretilen şeffaf plaklarla yapılan ortodonti tedavi yöntemidir. Üç boyutlu dijital tarayıcılar ile alınan hasta kayıtları bilgisayarlı ortama aktarılır. Doktor tarafından bilgisayarda yapılan tedavi planlaması sonrası üç boyutlu yazıcı ile invisalign plakları üretilir. 3-4 hafta süren hazırlık süresi sonrasında yurtdışından kliniğe gönderilen plaklar doktorun kontrolünde hastaya uygulanır. İnvisalign plaklarının günden en az 22 saat takılması gerekmektedir. Sadece yemek yendiği ve sıcak içecek içildiği zaman çıkartılmalı, vakit kaybetmeden dişler ve plaklar fırçalanıp hemen geri takılmalıdır. Her bir plak doktorun önerdiği gün sayısı kadar takılmalı ardından da bir sonraki plağa geçilmelidir. Belirli aralıklarla doktor kontrolü yapılarak tedavi ilerlemektedir. Dişlerimin tedavi sonunda nasıl olacağını görebilecek miyim? İnvisalign tedavileri dijital ortamda baştan sona planlandığından dolayı tedavi sonunda dişlerin tahmini nasıl görüneceği hastaya önceden gösterilebilmektedir. Telle yapılan tedavilere göre ne avantajları var? İnvisalign tedavisinim tel tedavisine göre en büyük avantajı hasta konforudur. Yemek yeme ve diş fırçalama sırasından çıkartılabilir olmasından dolayı hastalar tel tedavisine kıyasla rahatça yemek yiyebilmekte ve diş fırçalayabilmektedir. Diğer bir avantajı ise şeffaf olmalarından dolayı oldukça estetik olmasıdır. Estetik kaygısı olan yetişkin bireyler günlük hayatta oldukça rahat kullanabilmektedir. Braket tedavilerine kıyasla bir diğer avantaj ise tedavi süresi ve sonucu önceden tahmin edilebilmektedir. Farklı isimlerle yurtiçi ve yurtdışından gelen başka markalar da var. Invisalign’ın onlardan ne farkı var?
Yerli ve yabancı birçok şeffaf plak markası bulunmaktadır. İnvisalign markası şeffaf plak tedavisinin öncüsü olup çok gelişmiş bir plak teknolojisine sahiptir. İnvisalign markası en büyük hasta veri tabanına sahip olmasından kaynaklı diğer tüm şeffaf plak markalarına kıyasla çok daha başarılı tedaviler sunabilmektedir. Invisalign Tedavi süresi ortalama nedir? Tedavi süresi problemin şiddetine bağlı olarak değişmekte olup ortalama 3-24 ay arası değişmektedir. Tedavi sonrasında nelere dikkat etmeliyim? Tedavinin sonucunun uzun süreler boyu korunması için doktorun önerdiği şekilde koruyucu plaklar takılmalı ve düzenli olarak yılda bir kontroller yaptırılmalıdır. Dişlerde herhangi bir bozulma fark edildiği takdirde doktorunuz ile iletişime geçilmelidir.
en_US